Veržlios moterys griauna mitus darbo rinkoje

2019 05 30 · 2 minutės

Dažniausiai, aš nesu vien moterims skirtų renginių, veiklų ir iniciatyvų gerbėja, kadangi tvirtai tikiu lygybe ir profesionalumu, kalbant apie bet kokius su lytimi susijusius aspektus šiandieninėje visuomenėje.

Kaip bebūtų, kovo pradžioje turėjau progą kalbėti renginyje „Moteris inovatorė – sėkmingo verslo link“, kurį surengė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, ir be galo džiaugiuosi sudalyvavusi šioje konferencijoje. Auditorija ir visi pranešėjai buvo tiesiog nuostabūs. Abipusis supratimo, vienybės, jėgos, motyvacijos ir entuziazmo jausmas visiškai užpildė salę ir tuo pat metu privertė susimąstyti apie keletą dalykų.

Visai nesvarbu, jog gyvename išsivysčiusiose šalyse, esame išsilavinę ir profesionalūs, tačiau visi kartais susiduriame su mitais ir stereotipais tiek apie vyrus, tiek apie moteris. Mes, moterys, dažnai esame laikomos „ledo karalienėmis“ arba „pernelyg vyriškomis“, jei per greitai arba atkakliai bei sėkmingai siekiame karjeros. Vietoj to, iš mūsų tikimąsi „damų“ arba „palaikymo šokėjų“ elgesio, su užuojauta, šypsena, empatija ir trumpais smagiais pašnekesiais. Mūsų šeimos statusas visuomet kelia abejonių, tarsi, atrodytų, jog buvimas vieniša / susituokusia, ar turinčia / neturinčia vaikų, keičia mūsų profesines savybes. Yra daug daugiau stereotipų, kuriuos įtakingos moterys turi griauti kasdien, bet tiesa ta, jog mes tiesiog norime, kad verslo reikalai būtų tvarkomi pirmiausia profesionaliai ir efektyviai. Taip, mes esame kupinos įvairiausių emocijų, savybių bei turime daugybę skirtingų rolių savo gyvenimuose, lygiai taip pat kaip ir vyrai, taigi tai neturi nieko bendro su buvimu „moterimi“.

Įmonės, kur „lytis“ nėra kompetencijų vertinimo kriterijus, kuria daug didesnę pridėtinę vertę. Modernioje kompanijoje turi būti vertinamos tik profesinės savybės, aukšta darbo etika, gebėjimas mokytis naujų dalykų ir visada judėti į priekį su aistra bei siekiais keisti pasaulį. Vadovaujantis šiais principais ne tik daugėtų kokybiškos aplinkos darboviečių, tačiau būtų išnaudotas abiejų lyčių potencialas, kuris padidintų verslo efektyvumą.

Tiems, kam įdomūs renginiai ir iniciatyvos, kurios skatina ir kalba apie moterų lygybę bei verslumą, dalinuosi pagrindiniais akcentais, kuriuos pristačiau MITA organizuotame renginyje:

  1. Women Go Tech – moterų mentorystės programa, skirta IT pramonei neabejingoms moterims.
  2. LT Big Brother – puiki mentorystės programa, vienijanti Lietuvos profesionalus iš viso pasaulio.
  3. Asociacija „Lyderė“ – fantastiška profesionalių moterų asociacija, siekianti dalintis savo žiniomis ir skatinti kitus.
  4. Go Forward – pirmoji Lietuvos tarptautinė konferencija – apie sėkmingą moterų karjerą ir lyderystę.
  5. Web Summit – technologijų konferencija Lisabonoje įsipareigojusi keisti lyčių santykį savo renginiuose ir įgalinti moteris visame pasaulyje skatinti tinklų kūrimo galimybes, mentorystės programas, taip pat kaip ir mūsų moteris technologijų bendruomenėje.
  6. Google Women TechMakers – programa, suteikianti moterims, dirbančioms technologijų industrijoje, matomumą, bendruomenę ir išteklius.
  7. Digital Women Award – metinis apdovanojimas, kuriuo apdovanojamos išskirtinės moterys skaitmeniniuose sektoriuose visame pasaulyje.
  8. 100 Lietuvos moterų – projektas, vienijantis moteris profesionales, kuriomis Lietuva gali didžiuotis dėl jų talento, kūrybiškumo, pasiekimų ir pilietinės veiklos.
  9. „The Bank of America“ moterų verslumo institutas Kornelyje – verslumo skatinimas. Internetiniai kursai moterims verslininkėms.

Galvojantiems, jog vyrai kilę ir Marso, o moterys iš Veneros, siūlyčiau dar kartą pagalvoti ir prisiminti, jog visi mes kilę iš planetos Žemės, kur lyčių nelygybė darbo rinkoje vis dar yra opi problema. Norint tapti modernia valstybe, darbo rinkoje turime siekti lyčių lygybės, remiantis logika bei objektyviu darbuotojo gebėjimų, kompetencijų vertinimu.

EnjoyIT #BalticAmadeus